Höst i butiken

 

Jag hoppas att inte rubriken ska tolkas alltför bokstavligt. Just nu är fiskbeståndet litet begränsat, men det ska förändras under de närmaste veckorna. När det gäller varor finns nog det mesta på plats och jag har också börjat få in levande foder igen. Just nu finns bara blackworms, men jag räknar med att få in både vita mygglatver och tubifex inom någon vecka. Är Du på jakt efter sådant, så ring så berättar jag vad som finns att tillgå.

 

Nu återgår jag till normala öppettider, med söndagsöppet igen.

 

Tisdag till Fredag kl. 15.00-19.00

Lördag och Söndag 12.00-16.00

Måndag stängt

 

För Dig som letar billiga akvarier finns det mycket att välja bland i butiken. Jag säljer just nu ut akvarier som blivit osålda. Det är beställda akvarier, som hade fel färg på silikonet, felplacerad håltagning, fel mått i förhållande till beställningen eller att beställaren helt enkelt inte dök upp och hämtade vad han hade beställt. Det är helt nya och aldrig använda akvarier i storlekar från 28 liter till drygt 600 liter. Det fattas ibland täckglas eller så är inte håltagningarna inte igensatta. Är Du intresserad så fixar jag det innan Du kommer och hämtar. Det går också att fixa ställningar och bänkar anpassade till akvarierna, men de måste jag ta fullt pris för. Akvarierna däremot säljes för halva priset. Alltså helt "sprilllans" nya akvarier till 50% av priset. Jag hoppas kunna göra en sammanställning av alla akvarier med måttuppgifter och presentera här på sidan.


Nytt i butiken

 

På det här sättet tänkte jag presentera litet av det som finns i butiken. Det är ofta fiskar som finns i begränsad mängd. Det kan röra sig om ett eller några par, som finns till salu. Det kan vara någon ny spännande växt som jag fått in. Det kan vara någon ny räka som funnit vägen in i butiken eller något nytt levande foder, att odla eller köpa färdigt.

Eftersom det ofta rör sig om ett litet antal fiskar av varje sort, så kan de snabbt försvinna till kunder. Om Du hittar något som Du är intresserad av, så ring till butiken och fråga om det finns kvar. Det gäller särskilt om det är en gammal artikel. Det kan även gå att boka i undantagsfall, så ring. Och det gäller också om Du är intresserad av priset.

 

2018.05.01

 

Nu finns det vinglösa bananflugor och hoppstjärtar att köpa i butiken igen. Efter stor tvekan bestämde jag mig för att börja odla flugor och hoppstjärtar igen. När det gäller hoppstjärtar, så har jag egentligen aldrig haft några problem med den odlingen, utom möjligen ont om tid. När det gäller bananflugorna däremot så slutade jag den odlingen efter flera misslyckanden. Jag har odlat bananflugor sedan slutet på åttiotalet och det har varit jobbigt, äckligt, kvalsterfyllt och luktat vidrigt från och till, men jag har alltid kommit förbi det värsta och hållt dom vid liv. Men för ett och ett halvt år sedan lyckades jag, trots flera försök inte längre hålla dom vid liv. Vad orsaken var vet jag fortfarande inte. Men en märklig artikel i en grodtidning väckte mitt intresse för att göra ett nytt försök. Det var ett recept som jag aldrig sett tidigare, med märkliga ingredienser och det väckte mitt intresse. Jag har nu gjort ett par försök och jag har aldrig fått så mycket flugor tidigare. Lukten har inte heller varit särskilt påträngande och jag har inte fått någon massodling av kvalster. Det är än så länge bara ett försök och vad som händer under tid, har jag inte sett än. Men det är tillräckligt intressant för att jag ska fortsätta ett tag till. När flugorna väl kläckts gäller det att boosta upp dem med näring och även där har jag hittat en vettig lösning. Om Du vill veta mer eller behöver köpa flugor eller hoppstjärtar är Du välkommen in i butiken.

 

2018.01.17

 

För Er som är intresserade av sydamerikanska dvärgciklider kan jag berätta att min målsättning är att basutbudet ska bestå av Ap. baenschi, Ap. hongsloi, Ap. macmasteri, Ap. nijsseni och Ap. panduro. Just nu har jag dessutom en vacker blå Ap. agassizii F1 att tillgå. Det har under en längre tid varit omöjligt att beställa Ap. baenschi, men nu kan jag glädja Er med att jag fått in fina sådana igen.

 

Förutom standard utbudet av Boraras (macualatus, merah, naevus och urophthalmus), har jag nu tagit in den minsta arten i släktet, Boraras micros. En självklar innevånare i det lilla aquascapet.

 

När det gäller Corydoras har jag alltid gillat de mindre arterna bäst. Jag brukar alltid ha C. pygmeus hemma och det är också en av de få Corydoras, som jag själv lyckats odla. Nu har jag också fått hem fina och friska C. habrosus. En annan av dvärgarna. Dessutom har jag plockat in C. bilineatus, som inte heller blir så stor (ca. 5 cm) och som har ett trevligt utseende.

 

På malsidan har jag också utökat med Dekeyseria brachyurus (L-168). Säljs ibland också under namnet Peckoltia pulcher. Förutom ett måttligt pris (i jämförelse med de flesta L-malar), så har den också en del andra spännande egenskaper. Till skillnad från många andra malar, så föredrar den här mjukt och surt vatten. Den visar sina vackraste färger och odlas också bäst under sådana förhållanden. Eftersom det är den bästa miljön för en normal Sydamerikabiotop, så är det en lämplig medinnevånare. Den blir inte heller så stor, slutstorlek runt 12 cm.

 

För Er som vill ha något udda i akvariet har jag plockat hem några guld musslor, Corbicula javanicus. Man ser normalt inte så mycket mer än andningshålet, sticka upp i bottengruset. Men bara att veta att man har en sötvattensmussla som arbetar med vattenrening, i sitt akvarium, är ofta tillräckligt roligt.

 

På killisidan kan jag nu erbjuda några riktigt vackra och färgglada annuella arter. Just nu finns det fyra spännande Nothobranchius att köpa, N. boklundi, N. kilomberoensis, N. rachovii och N. virgatus. Det är ju litet speciella fiskar, som kräver litet speciella akvarier. Men det är svårt att hitta mer färgglada fiskar i sötvatten. Dessutom har jag två arter som väl kan räknas som halvannuella. Fundulopanchax deltaensis och Fund. filamentosus att tillgå. För den som vill börja med litet enklare årstidsfiskar.

 

Med årstidsfiskar följer allltid ett behov av torv. Något som jag själv använder som bottenmaterial, när jag odlar alla mina fiskar såsom ciklider, tetror, labyrintfiskar, kantnålar, levandefödare och inte minst killis. Förutom att det är ett utmärkt material för nedbrytande bakterier att bo i, så ger det också en bra möjlighet för honor att gömma sig i. Och det gör vattnet lämpligt för de flesta arter att leka i vad gäller pH, vattnets mjukhet och innehåll av humusämnen (utom kanske för levandefödare, men för vildguppys fungerar det i varje fall utmärkt). Det brukar vara svårt at få tag i bra fibertorv, eller för huvudtaget av fibertorv. All torv som säljs är vanligtvis mald torv för användning som torvströ. Jag har dock lyckats beställa hem utmärkt fibertorv, som dessutom inte sänker pH till farliga värden.

 

Min storsatsning på tokguppys var inte helt meningslös. Jag har lyckats sälja åtta av tio, av förra månadens fisk, ”snow, rundstjärt”, trots att det inte medföljde några lämpliga honor. Den här gången kan jag dock sälja månadens guppy parvis, med rätt honor. Jag har gått ”all in” den här gången och satsat på ett verkligt freak, ”röd albino, triangelstjärt”. Jag måste erkänna att även jag är imponerad. Det rör som om jättefina fiskar i bra storlek och med härlig färg, och jag har redan fått de första ynglen i akvariet. Kom in och låt Er imponeras.

 

Sammanfattning:

Apistogramma agassizii F1

Apistogramma baenschi

Boraras micros

Corydoras habrosus

Corydoras bilineatus

Dekeyseria brachyurus

Corbicula javanicus

Nothobranchius boklundi ”Luangwa Valley, ZAM 09-2”

Nothobranchius kilomberoensis ”Ifakara, TAN 95-4”

Nothobranchius rachovii ”Beira 98”

Nothobranchius virgatus ”Fugnido, EHKS 09-1”

Fundulopanchax deltaensis

Fundulopanchax filamentosus ”Ikeja”

fibertorv av god kvalitet

samt

"Januari Månads Tokguppy" Poecilia reticulata var. "röd albino triangelstjärt"

 

2018.01.04

 

Jag börjar med att berätta att jag fått in ett mindre antal Micronemacheilus cruciatus (tidigare Yuannanilus cruciatus). Den var vanlig på grossistlistorna för några år sedan, men har inte funnits på de senaste åren. Det är en trevlig snäll liten grönling med spännande mönster, som passar bra i det litet mindre akvariet (54 liter t.ex.). Trivs kanske allra bäst med litet strömmande vatten, men det är nog inget krav, så länge syrehalten är god.

 

Jag har också fina tetror av släktet Nannostomus. Förutom N. marginatus (den färgglada sorten från Brasilien) och N. beckfordi, som jag alltid brukar ha inne, så finns också väldigt fina N. trifasciatus, en litet större art, som brukar vara en problemfisk att få in. Många dör innan dom anpassats till akvariet. Mina har gått i burken i flera månader och ser oförskämt friska ut. Vilket också gäller mina N. eques, pennfisken. En utmärkt ytfisk, vilket även gäller den marmorerade bilbuken, Carnegiella strigata, som också kan vara svåra att acklimatisera i akvariet. Mina kom in tillsammans med den stora smycketetran och har fungerat bra. Den stora fördelen med dessa arter är att de, som namnet antyder har liten mun och därför fungerar utmärkt som medinnevånare till dvärgciklider och pansarmalar t.ex.

 

Det finns också ett mindre antal levandefödare att tillgå. Just nu har jag väldigt fina Neoheterandria elegans. En dvärgart där hanen inte blir längre än 15 mm, men med betydligt roligare mönster och färgsättningen än den vanligare dvärgtandkarpen, Heterandria formosa. Dessutom finns det två vildformer på svärdbärare att köpa. Dels en liten dvärgform som heter Xiphophorus continens "San Luis Potosi, Mexico", samt en litet större och betydligt färggladare art som heter Xiphophorus clemenciae. Förutom dessa har jag också fått in några "tokguppy". Ni får ursäkta att jag använder det epitetet, men jag brukar ju undvika att ta hem odlingsformer av akvariefisk. Nu har jag dock fått in en riktigt fin rundstjärts-variant med tillnamnet "snow" och dom är verkligen snövita. Tyvärr medföljde inga honor, men det brukar ju inte vara något problem för den verklige "tokguppy aficionadon". Eventuellt tänkte jag ta in någon fin guppyvariant, men då i par, för den som vill ha något litet extra. jag hade tänkt mig rubriken "Månadens Guppy" och för december får det då bli Poecilia reticulata var. "snow, rundstjärt". Håll ögonen öppna för vad som händer i januari!!!

 

Dessutom har jag som vanligt en hel del killis till salu. Just nu vill jag slå ett slag för två sorter som är mycket nära släkt. Dels den klassiska Aphyosemion australe "Cap Estérias, EBT 96-27" och Aphyosemion spec. "Wézé, GLC 14". En helt ny variant men nära släkt med australen. Den hittades längs Gabons kust liksom australen, men längre söderut, där man inte haft så många insamlingsturer. Den påminner alltså en hel del om A. australe, men har ännu litet mera färg och innehåller en hel del blått, vilket gör den väldigt stilig.

 

Sammanfattning:

Micronemacheilus cruciatus

Nannostomus trifasciatus

Nannostomus eques

Carnegiella strigata

Neoheterandria elegans

Xiphophorus continens "San Luis Potosi, Mexico"

Xiphophorus clemenciae

Aphyosemion australe "Cap Estérias, EBT 96-27"

Aphyosemion spec. "Wézé, GLC 14"

samt

"December Månads Tokguppy" Poecilia reticulata var. "snow, rundstjärt"