Specialare

Börja odla eget levande foder

Det bästa fodret du kan ge dina fiskar är levande. Hos mig ska Du alltid kunna köpa startkulturer av levande foder, till exempel moina (sötvattensloppor), grindalsmask, vinägermikro, vanlig mikro och vingdeformerade bananflugor.
När det gäller banaflugeodling har jag hittat ett odlingssubstrat, som Du bara behöver röra ihop med litet vatten och några droppar äppelcidervinäger, direkt i odlingskärlet, så är det klart. Enklare kan det inte bli. Det är näringsriktigt ihopsatt, så att flugorna blir ett bra foder för fiskar. Dessutom har jag inte haft några problem med mögel sedan jag började använda substratet. Som ett extra plus luktar det äpple.
För den som vill prova ett bra foder till mindre fiskar kan jag rekommendera grindalsmask. Speciellt Dina Corydoras-malar kommer att älska Dig. Problemet har tidigare varit att hitta ett bra odlingssubstrat. Jag har provat jord, torv och skumgummi, men alltid slutat efter ett tag eftersom det har fungerat dåligt. Nu har jag hittat det perfekta odlingssubstratet. Lätt att sköta, håller fukten, ingen besvärande lukt, behöver bara sättas om en gång om året. Kom in och titta hur jag gör och köp en startkultur med mask och odlingssubstrat.


Levande foder

Min förhoppning är att jag under en stor del av året skall kunna sälja levande foder portionsvis. Det finns ingenting som Du kan ge Dina fiskar som ger dem större glädje, än lite levande foder då och då. Det som idag säljs i akvariebutikerna som levande foder, brukar vanligen vara en soppa av döda och nästan döda vita mygglarver. När man öppnar plastpåsen sprider sig en doft av förruttnelse och om man ändå väljer att hälla ner eländet i akvariet så ligger det och flyter på ytan istället för att simma omkring i akvariet och ge fiskarna en möjlighet till lite avkopplande jakt innan middagen.
Min målsättning är att sälja levande foder som simmar runt i akvariet och ger fiskarna litet naturlig aktivitet och befrämjar välbefinnande och leklust. Just nu har jag vita mygglarver och Moina loppor. Jag hoppas också att jag skall kunna utöka sortimentet i framtiden.


Den perfekta akvariesanden

Äntligen har jag hittat den perfekta akvariesanden. Den har en vackert rödbrun färg som väl överensstämmer med färgen på den lateritjord, som finns i de områden där många av våra akvariefiskar förekommer. Färgen bidrar också till att förhöja fiskarnas färger och är en mycket vacker kontrast till de gröna växterna.
Materialet består av en bränd lera med en kornstorlek varierande från 1-4 mm. Den väger ungefär en tredjedel så mycket som vanligt akvariegrus. Alltså lättare att bära hem från butiken och betydligt mindre vikt för det färdiga akvariet.
Vikten och porositeten hos sanden gör att risken för täta, döda bottnar blir betydligt mindre. Man får en lucker botten med genomströmning av vatten beroende på olika temperaturer i akvariet. Materialets porositet ger också gott om plats för de nyttiga bakterierna att sitta och arbeta på. Hela botten blir ett bilogiskt filter.
Lätt att plantera i. Ingen risk att bryta av sköra stänglar eller mosa känsliga rottrådar. Idealisk för växternas rotsystem och näringsupptag. Dessutom skonsamt för munnar och känselspröt för de fiskar som letar efter mat i botten.


Stor Posthornssnäcka (Planorbarius corneus)

Skalet på en stor posthornssnäcka kan bli upp till 35 mm brett. Vindlingen är nästan cirkulär i tvärsnitt och utan knöl. Liksom de flesta andra skivsnäckor har den rött blod och dess äggkapsel är flat och inkrökt. Den stora posthornssnäckan är vanlig i växtrika sjöar och långsamt flytande åar.

Det finns 20 arter av familjen Planorbidae - Posthornssnäckor. Exakt vilken som vi akvarister använder är jag inte säker på. Jag har även en med röd kroppsfärg.

Detta djur är en utmärkt renhållare i ett akvarie. I en yngelburk gör de stor nytta genom att äta upp det foder som ynglen inte orkar med, innan det förorenar vattnet. Förökningen är inte explosionsartad som det kan vara med vissa andra arter av snäckor.

Här är en länkt ill hur man odlar dessa snäckor.

Vill du ha dem men inte odla dem så kommer du till min butik!






Kom in i butiken och se!